! Utan en kolumn

10 spekulationer om psykoanalys

Vad är det, chockterapi av neuros eller kul för narcissistiska rika? Vad säger bara inte om psykoanalys! Det är dags att ta reda på vad som är vad.

Idag finns det knappast en som aldrig har hört talas om Oedipus -komplexet (och samtidigt som vet vad som exakt betyder detta uttryck?). De skämt om psykoanalys, skriver i tidskrifter, gör filmer. Samtidigt bekräftas inte många vanliga åsikter om honom av personlig erfarenhet. Men som fånge av fördomar är det svårt att besluta om ett möte som skulle kunna gynna. Vi valde tio spekulationer och fick reda på hur mycket de är sanna.

1. Jag vet mina problem och jag kan analysera dem

Många försöker självständigt förstå orsakerna till sina svårigheter. Men det är omöjligt att komma till din medvetslös ensam! När allt kommer omkring betyder att förstå dina problem inte att lösa dem alls. Just det motsatta: När vi reflekterar över oss själva eller till och med med en vän, är tankesätten förutbestämd av vår personlighet och psykologiska skyddsmekanismer, och som ett resultat erhålls promenader i en cirkel. För att bryta denna onda cirkel och göra det möjligt att manifestera sig till det medvetslösa, är närvaron av analytiker nödvändig. Det viktigaste är att förstå: vi kommer inte att analysera det vi redan vet, utan att ta reda på någon form av inre sanning, som vi inte visste om, vilket vi inte märkte.

2. Det kommer att förändra mig helt

Ändra dig själv – detta är just syftet med analysen! Efter honom kommer en person inte längre att vara densamma som tidigare, eftersom det i sitt liv fanns ett fraktur. Naturligtvis kommer vissa tidigare vanor och lutningar att förbli, men attityd till andra människor, till livsförändringar på en djup nivå, och detta är till stor fördel. En person som inte älskar sig själv, är inte självförtroende, kommer inte bara att öka självkänsla. Efter att ha upplevt nya interna och externa konflikter (som oundvikligen inträffar) kommer han att kunna stödja och uppskatta sig själv, lita på sina egna interna krafter för att studera och övervinna. Det kommer aldrig att vara perfekt, men alltid en tillräckligt bra lösning.

3. Denna själv -diging lär oss att beundra oss själva

Ja, det här är en egocentrisk aktivitet, men dess väsen är inte alls att en person förvandlas till den som accepteras att kalla en egocentrisk. Det kan tyckas att människor som bestämmer sig för att starta analysen är mycket fokuserade på sig själva. Samtidigt är de för det mesta offer för handlingen av medvetslösa mekanismer som får dem att tillfredsställa andra människors behov mer än sina egna, och detta är det främsta skälet till deras lidande. Och analysen låter dig äntligen ta upp dig själv. Ja, till en början kommer de att vara intresserade uteslutande av sin egen person. Men tiden kommer att komma, och denna fas kommer att godkännas, och de kommer att lära sig att "ärlig egoism", som består i förmågan att ta hand om sig själva, inte glömma andra.

4. Det är inte meningsfullt att prata med en person som är tyst

Nej, att prata med en annan person är aldrig värdelös! Dessutom är psykoanalysten inte alls tyst. Om han talar lite, är detta för att låta patienten tala ut och låta honom bygga sina egna beslut. Konsten för en specialist är bara att tala vid rätt tidpunkt. Hans deltagande i konversationen beräknas definitivt: analytikern uttalar ord för att fira, rikta, lugna patienten. Han inser att om han säger för mycket kan detta orsaka ett överdrivet larm och rädsla hos patienten. Dessutom bör han inte agera som rådgivare, mentor eller förebild, eftersom detta begränsar patientens frihet.

5. Detta är bara för de rika

Det är oerhört viktigt för oss att lära oss att ta hand om oss själva och investera i oss själva både mentala styrka och ekonomiska medel. Paradoxalt nog kan få tillåta sig detta, omedvetet tro att de inte är värda de bästa och inte förtjänar förändringar. Betydande utgifter och behovet av att betala för saknade sessioner kan driva en person att sluta använda destruktiva skyddsmekanismer (till exempel flyg till sjukdom) eller masochistiska scenarier. Kom ihåg betalningen, patienten får en chans att sluta skapa symtom och behandla sig själv nådelöst. Dessutom är styrelsen för sessioner en garanti för lika rättigheter och ömsesidigt beroende av patienten och analytikern. Hur vi öppet kunde uttrycka vår ilska mot analytikern om de inte hade betalat honom!

Även om den ekonomiska krisen ofta tvingar analytiker att anpassa tullarna till deras patienters inkomstnivå, är denna typ av terapi fortfarande främst orienterad till medelklassen.

6. Psykoanalys är förstörande för "original" människor

Tvärtom, psykoanalys låter dig hitta din väg. Många patienter vars kreativa förmågor tidigare undertrycktes kunde utveckla dem just på grund av terapi. När en person verkligen har något att säga, gör att analysen bättre kan uttrycka detta. Å andra sidan kan det stoppa pseudo -skapelsen, som bara är ett neurotiskt uttryck för mentalt lidande. Till exempel, ofta, en person som skriver eller drar för att bekämpa sitt inre kaos, som inte har några ord för att uttrycka sin dysfunktion, kastar denna lektion när analysen lär honom att uttrycka sig annorlunda.

7. Efter psykoanalys intensifieras neuros bara

Självklart inte! Under analysen, och särskilt närmare dess slutförande, finns det mycket svåra stunder – ångest, depression visas. Dessa stater visar att en person stod inför sanningen att han inte misstänkte och som är svår att titta in i ögonen. Eller han var tvungen att dela med någon övertygelse som han fortfarande bodde. Naturligtvis säger andra i sådana perioder: ”Han brukade må bättre. »Men det här är inte så. Omedelbart efter avsked med en psykoanalytiker kan patienten återge smärtsamma situationer. Men nu gör han detta för att säkerställa hans förmåga att säga nej, att bete sig annorlunda. Och så kommer det att fortsätta tills han verkligen ändrar sin position när det gäller sina önskningar och nöjen.

8. Psykoanalys behövs för dem som upplever en kris

Ja och nej. De som vänder sig till en psykoanalytiker drivs av önskan att förstå vad som händer med honom (”Varför lider jag misslyckande varje gång jag vill lyckas?"; ”Varför plågas jag av kronisk smärta när läkaren försäkrar mig att allt är i ordning med mig?"). Figurativt sett kan vi säga att en person kan bestämma sig för att gå till psykoanalys helt enkelt för att han känner en liten sten i sin bagageutrymme: vissa oförklarliga, men stör besväret, från vilket det inte är möjligt att bli av med sig själv.

9. Om en av makarna börjar psykoanalys, kommer saken definitivt att sluta med en skilsmässa

Nej, om bara patienten under terapi inte förstår att dessa relationer tjänar honom https://www.flashthat.com/en-storm-av-kanslor-hur-man-hller-karleken-om-man/ främst för att skada sig själv. Oftast hjälper analysen av en av partnerna ett par att utveckla sin relation. Makar hittar sätt att göra sina liv bättre och muffel oenigheter. Det händer att en person börjar en analys för att besluta om en skilsmässa och upptäcker att han inte vill ha detta alls. Men det händer och vice versa.

10. Bättre en kurs med kort terapi än år på en soffa vid en psykoanalysator

Detta är inte samma sak: Samma arbete kan inte göras på några veckor eller på många år. Ja, analysen varar mycket länge, i genomsnitt 4–7 år. Och detta är verkligen en mycket allvarlig finansiell investering i sig själv. Men varför så länge? Först och främst eftersom psykologiska processer utvecklas långsamt och det är omöjligt att justera patienter: arbetet rör sig beroende på vad patienten kan uthärda och hur mycket tid han behöver för att förstå essensen i sina problem. Det huvudsakliga målet med psykoanalys är att hjälpa patienten att skapa en produktiv interaktion med olika krafter i hans medvetslösa, att hitta en mogen "i" som kan fortsätta internt psykoanalytiskt arbete och efter analysens slut. Mognad är en gradvis process, det är omöjligt att tvinga den, oavsett hur vi vill ha det.

  • Sigmund Freud, stor och fruktansvärd

Psykologier bjuder in

  • om projektet
  • Villkor
  • Reklam på webbplatsen
  • Villkor
  • Regler för deltagande i tävlingar

© 2006-2022 Network Edition "Psychologies.RU – Den officiella webbplatsen för tidningen Psychologies (Psycholojis) ", Shkulev Media Holding / Ooo "Shkulev Media Holding".

Intyg om registrering av media EL No. FS77-82353, utfärdat av den federala tjänsten för övervakning av kommunikation, informationsteknik och masskommunikation (Roskomnadzor) 23.elva.2021.

Alla rättigheter förbehållna. Varje reproduktion av webbplatsmaterialet utan tillåtelse från redaktionskontoret är förbjudet. 16+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *